Etik och Moral i den Andliga och Mediala Branschen

Man skulle ju vilja sätta ett likhetstecken vid detta och det borde vara en självklarhet, men är det så verkligen i vår andliga och mediala bransch?

Låt mig bena upp lite grann.

Vad säger etiken och moralen i Sverige;

Etik och moral handlar om vad som är gott och ont, rätt och fel. Frihet och ansvar, integritet och självbestämmande. Men det är viktigt att skilja på vad som är rätt och fel enligt juridiska lagar och ur ett etiskt perspektiv. Att något är rätt enligt lagen innebär inte automatiskt att det är rätt enligt etiken. Det finns t.ex. ingen juridisk lag mot otrohet men många skulle nog anse att det är omoraliskt och alltså etiskt fel att vara otrogen mot sin partner.

De stora filosoferna från Grekland, Sokrates, Platon och Aristoteles, lade grunden till dagens tolkning om etik och moral.

Ja, hur ska man då applicera detta i den fullständigt exploderande andliga och mediala ”branschen” och bland sökare i olika grupper både på internet och i rent fysiska möten, bland dem som söker svar……..?

Många hör av sig till mig just om etik och moral ifrån dessa grupper eller om de rör sig om enskilda utövare. Det finns ju rena lagar som alla i Sverige måste anpassa sig efter och som blir straffbara om de inte följs. Som tex bedragare, hot eller sexuellt utnyttjande i sin utövning och beroendeställning. En läkare, tandläkare, politiker, polis, domare eller ta vilket yrke du vill, blir fråntagen sin legitimation, får sparken och vite eller döms till fängelse, om de ertappas med att ha brutit mot dessa lagar. Förhoppningsvis även avstängda från att utöva sina yrken.

Det skulle heller inte gå att de omnämnda yrkena skapade egna utbildningar och kurser för att lära och certifiera, diplomera eller legitimera andra människor. Det finns regelverk för hur dessa utbildningar ska utföras och av behöriga lärare. Handen på hjärtat så skulle nog ingen vilja gå till en läkare som utbildats under endast en eller ett par helgkurser. Tror ni fattar galoppen.

Men när det gäller den andliga branschen så finns inga regelverk alls och etik och moral ligger på den enskilde utövaren. Självutnämnda experter i andlighet styr och ställer och de sätter sig på höga hästar. Allt går ju att sälja med mördande reklam sägs det och i vår bransch stämmer det verkligen.

 

Andlig/ Medial Etik & Moral enligt Lyztran

Respektera alla människor, även de andliga (döda). Det betyder inte att du måste älska alla eller det de gör. Det beandliga och medialatyder även självrespekt.

Du respekterar människans integritet och ser till att inte prata illa om andra eller pratar offentligt om andra t ex i tunnelbanan, bussen, i affären etc. Särskilt om du är en andlig hjälpare och har gjort behandlingar eller sittningar för andra människor. De som söker andlig hjälp måste känna sig trygga med, att det som sägs i en konsultation stannar där (tystnadsplikt). Även i de grupper eller cirklar du eventuellt tillhör, så är respekten otroligt viktig för var och en, så man vet att allt som kommer upp där stannar där. Samma gäller för kurser och utbildningar.

Bedrägliga ledare inom andlighet bör upplysas om för andra, så att inte fler råkar ut för dem. Att hålla tyst om dessa är att legitimera dem att fortsätta. Även användare som är bedrägliga bör stoppas i sitt utövande. Bedrägligt beteende, förutom enligt lagen som jag skrev ovan är, att med hot eller makt, försöka få anhängare. De arbetar oftast med att skapa rädslor hos användaren om vedergällning från guider, högre makter mm.

Alla avläsningar eller healing av foton, saker, hus, plats, djur eller personer ska efterfrågas personligen, det får aldrig ske ifrån 3:e person. Vid konsultationer får frågor om 3:e part inte förekomma. Det är moraliskt och etiskt helt fel då 3:e personen själv inte efterfrågat detta. Det kan gälla partner, barn, andra släktingar eller vänner. De kanske inte alls vill bli omfrågade.

En av anledningarna att medial spionering (särskilt i krigförande länder) inte fungerar är att man inte får gå in i andras hem eller byggnader andligen, då personen inte gett sitt medgivande. Den universella lagen ser till att detta inte funkar särskilt bra. Detsamma gäller att gå in i andra personers hem via foton eller platser som personer endast är nyfikna på eller behöver information om. Tyvärr söker sig personer, som tex jagar/ stalkar eller av ren skär nyfikenhet om grannar, partner och andra, till dessa andliga grupper, för att hitta information om person, barn, djur, eller vart personer lagt sina pengar. Missing People har haft stora problem med detta , även jag själv, då jag i 10 års tid skrev för en veckotidning och hade en egen spalt om borttappade saker och djur o personer.

Det är också etiskt och moraliskt fel att läsa av personers auror/ energi utan att de själva bett om det , t ex på tunnelbanan, bussen, varuhuset mm….det är att ställa sig över den personens integritet av sin egen person. Det är ett andligt övergrepp. Det samma gäller att sända eller ge healing till personer som inte bett om det. Du ska aldrig pracka på någon vare sig healing eller mediala gåvor spontant, bara för du vill det eller känner så. Ja, jag vet som sökare vill man ju så mycket och så väl för andra, men det blir fel om du gör på detta sättet.

En läkare eller tandläkare hoppar inte på någon på gatan eller i ett sällskap och ber att få medicinera eller laga din tand. Det är ingen skillnad med ”det andliga”.

Offentliga framträdanden som storseanser, mediala demonstrationer och liknande, bör framföras med yttersta respekt för människans integritet. Detta gäller för bägge sidor om livet. Nedvärderingar, svordomar, skrämsel så som död, olyckor eller sjukdom och ”under bältet”skämt är inte respekt och bör inte förekomma alls. Är detta fallet – gå där ifrån.

När det gäller andar i hus så hänvisar jag till tidigare blogginlägg där jag skrivit om detta, men generellt gäller även här andens integritet och är inget offentligt villebråd bara för att den är en andeperson. Man ska visa respekt både för deras liv och död .Om du respekterar dem så respekterar de dig.

Ja, nu får du själv arbeta fram din etik och moral och sträva efter att uppnå dina mål. Du kan använda tipsen från oss om du vill och jag hoppas du gör det, för din egen och andras skull.

© Lyztran, Jane Lyzell

12 thoughts on “Etik och Moral i den Andliga och Mediala Branschen

 1. Mirja Hallia says:

  Hej Jane!
  Hade en liten fundering om artikeln om etik och moral. När det handlar om en liten sluten grupp på ca 10 pers med tystnadsplikt i reglerna, brukar vi göra övningar för varandra inom gruppen. Nu var det en medlem som fotade från vägen ett hus han bott i tidigare. La bilden för oss övriga att läsa vad vi får fram om själva huset, det som syns i bilden, alltså inte de boende. Nu upptäcktes under övningens gång att det fanns andra som bodde i huset idag).
  Genast blev åsikterna många och olika. Vad säger du, är det moraliskt ok att göra denna övning?

  Själv har jag en följdfråga; finns olika typers hus. Som extremt tar jag huset jag bor i, där det finns 140 lägenheter, i varje lägenhet finns flera som bor, räknar försiktigt till 300 personer. Vad är moraliskt om man lämnar en bild av ett sådant hus till avläsning, för träning, samma grupp?
  Tackar i förväg!

  • Profile photo ofJane Lyzell
   Jane Lyzell says:

   Hej Mirja – intressant frågeställning du kommer med och i mina ögon inte ok att läsa av det huset i nutid om man inte har nutidens ägares tillstånd – däremot skulle man i så fall ha en gammal bild när man själv bott där så skulle det vara ok – att man läser i dåtiden så att säga som övning.

   som svar på din andra fråga inte okay det heller – endast din egen lägenhet i så fall.

   Vänligen Jane

 2. Profile photo ofThora2000
  Lennart Chrunak says:

  Det är värdefullt vad Du skriver.Efter 8 sorger och 7 bedrövelser har jag lärt mig att vi människor måste ta varandra på allvar. Varför då
  ?
  Hej Jane!
  Jo därför av vi är en del av Gud och för mig det viktigaste av allt att Jesus har på sin död på korset försonat allt. HELT UNDERBART. Har man nått fram till försoningen på Golgata, då är man nått ett mycket viktigt mål. Men det är en oerhörd kamp att leva i försoningens ljus.
  Lennart Chrunak

 3. Profile photo ofRedbeard
  Christer Ornholt says:

  Viktigt ämne du tar upp Jane. Bra att någon tar upp frågan om etik och moral. Det känns sorgligt när skojare lyckas utnyttja sökande människors tillit. Finns nog inte någon patentlösning för detta problem. Kanske kan man hoppas på en självsanering med tiden.

  • Profile photo ofJane Lyzell
   Jane Lyzell says:

   Ja tyvärr Christer så går den där självsaneringen väääldigt långsamt och jag tror det har att göra med människors vidskepelse – de vet inte vad som är rätt eller fel – människan är otroligt lättlurad och vidskeplig när det gäller det andliga – man kan undra varför när det vetenskapliga går framåt. Människan anser sig ju vara intelligent – tack för ditt inlägg //Jane

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.