Nyfiken Student!

Hem Forum Övriga frågor Övrigt Nyfiken Student!

Detta ämne innehåller 9 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av Profile photo ofJane Lyzell Jane Lyzell 1 år sedan.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5825
  Profile photo ofTrippinfloyd
  Trippinfloyd
  Medlem

  Hej allihopa! student i Gävle på Ämneslärarprogrammet med ingångsämne Religionvetenskap.

  Jag håller just nu på med ett arbete att se över den geografiska religiositeten/religionen på min hemort, alltså Gävle.

  Uppgiften går ut på att jag ska undersöka och betrakta en religös församling, ett samfund, organisation eller företag som ser sig vara andliga/religösa eller har religositeta ideer och tankar.

  Och jag fastnade för ett medium/healer här i Gävle som jag finner mycket intressant!

  Medium för många idag är ett samlingsbegrepp för allt det som har med Healing/kommunikation med andeväsen, andlig vägledning att göra. Men på denna hemsida ser jag att medium är en specificerad roll i denna spirituella värld.

  Det jag vill göra med mitt arbete är att klargöra för mina läsare vad ett medium på riktigt är för något.

  Så därför skriv gärna på i denna tråd och berätta vad medium är för er, samt hur mycket det kan skilja sig från person till person, era egna erfarenheter och uppfattningar helt enkelt, jag kommer givetvis vara i denna diakussion också och ställa en del frågor osv.

  Jag vill gärna också veta om alla i det almänna uttrycket medium som ett samlingsbegrepp står för lika värderingar, samt om alla tror på en absolut högre makt. Eller om vissa tror på en specifik Gud.

  Ska också tillägga att:
  Denna uppgift har inte något med kritisering/analysering att göra, utan helt enkelt går ut på att observera, betrakta och undersöka på ett neutralt perspektiv. Samt alla som yttrar sig förblir anonyma pga den nya personuppgiftslagen

  #5826
  Profile photo ofJane Lyzell
  Jane Lyzell
  Moderator

  Hej

  Finner det alltid lustigt när man benämner spiritualismen som spirituell(livfull,andlig)  med ett = tecken – finns inga är lika med där alls .

  Ett spiritualistiskt medium – ger kontakt med nära o kära på andra sidan och ger bevis på själens övverlevnad

  Ett andligt medium – kan arbeta hur som och oftast i New age.

  Sen skriver du att du har hittat ett Medium/Healer i Gävle och då undrar jag varför frågan ställs här !?

  Många använder ordet medium slarvigt idag – i spiritualismen är just Medium någon som förmedlar bevis på nära och kära i andens värld – själens överlevnad den fysiska döden. Eller mer avancerade spiritualistiska medium som trans eller fysiska medium  som ger en djupare insikt i andlig filosofie men fortfarande med bevisföring för själens överlevnad.

  Många vet inte skillnaden på ett mediumistiskt medium och en som är medial- alla människor är mediala men få är mediumistiska.

  New age har tyvärr smugit sig in i dagens spiritualism vilket förvirrat begreppen.

   

  #5828
  Profile photo ofTrippinfloyd
  Trippinfloyd
  Medlem

  Precis det du skriver att new age smugit sig in in i begrepet, det förstår jag också och det märker jag i litteraturen jag läser just nu.

  På frågan om varför jag skriver här när jag hittat en medial person här i Gävle är att få fler redogörelser och fler uppfattningar.

  Som jag skrev vill jag försöka nysta ut begreppet medium för mina läsare.

  Dessa olika typer av hur du kan vara som medium, alltså exempelvis ett djupare eller ett mer avancerat medium.

  Är dessa genomgående uppfattningar för alla spirituella medium här i Sverige? Eller finns det olika uppfattningar om detta?

  Jag såg på er hemsida att det finns några “regler” (kanske fel uttryck) som man kan? Ska? följa. Är dessa också genomgående om du vill klassa dig som ett spirituellt medium? Eller beror det från person till person?

  Så för att klargöra är det skillnad på andligt medium och ett spirituellt medium? Förstår jag rätt?

  Är detta klargjort för de flesta mediala i Sverige?

  Rätta mig gärna, som skrivet ovan är jag bara nyfiken 🙂

  Skulle ni kalla er religiösa i bemärkelsen av definationen av religiös att man: tror på en högre makt, ger mening med livet, “hittat hem” ?, samt att det finns ett “kollektiv” med likasinnade med lika förmågor, med vissa variabler.

  Mvh

   

   

  #5829
  Profile photo ofJane Lyzell
  Jane Lyzell
  Moderator

  Nu får jag nog reda ut begreppen lite – spirituell är inte = ett spiritualistiskt medium punkt!

  Jag mår illa av ordet sammankopplas med spiritualismen som om det skulle vara samma sak 🙁

  Det är det inte och det är ett översättningsfel i ledet Iris Hall anhängare som skulle översätta spiritualism- de översatte det till spirituell – Hade Iris vetat det hade hon inte blivit glad . Så nu anammar många i Sverige som gått utbildning för henne eller hennes utbildade elever just det översättningsfelet och det gör mig verkligen irriterad.

  så använd inte spirituell är du snäll, här inne är vi spiritualistiska medium 🙂

  Blir svårt svara dig då du skriver spirituella medium – de har jag ingen aning om vad de har för regler eller ens om det finns några(NEW AGE)

  Men spiritualistiska medium – bör följa de 7 Grundprinciperna https://www.lyztran.com/wp-content/uploads/2016/10/Spiritualismens-7-Grundprinciper.pdf

  Här kan du läsa om Spiritualismen https://www.lyztran.com/bra-att-veta/spiritualism-artiklar/

  Och här spiritualismens olika mediumskap https://www.lyztran.com/bra-att-veta/de-olika-mediumskapen/

  Hoppas länkarna reder ut lite för dig

  Vänligen Jane

  #5830
  Profile photo ofTrippinfloyd
  Trippinfloyd
  Medlem

  Se vad mycket man får lära sig ?

  Okej! Då har jag förstått att spirituell inte är att vara spiritualistisk 🙂
  <p style=”text-align: left;”>Haha ja jag googlade nu på “spirituell” (kvick/rolig/skojig) så jag förstår nu begreppets felaktighet, och du menar att efterföljarna av Iris Hall översatte ordet fel, det är en väldigt intressant historia.</p>
  <p style=”text-align: left;”>Eftersom i ett vardagligt/medie/tv uttryck så är just det felaktiga ordet spirituell att vara spiritualistisk, jag förstår då er frustration.</p>
  Finns det någon litteratur/hemsida du rekomenderar jag kan läsa om denna feltolkning samt historian om Iren Hall 🙂

  Spiritualistiska medium tar dessa avstånd från begreppet New Age? Finns ingen gemensam benämnare?

  Mvh

   

   

   

  #5831
  Profile photo ofTrippinfloyd
  Trippinfloyd
  Medlem

  Oj menar Iris **

  #5833
  Profile photo ofJane Lyzell
  Jane Lyzell
  Moderator

  Finns naturligtvis ingen dokumentation då de som gjorde översättningsfelet inte vill erkänna det  eller ge upplysning om det 😉

  #5834
  Profile photo ofTrippinfloyd
  Trippinfloyd
  Medlem

  Men så typiskt, intressant historia iallafall!

  Jag vet att de finns spiritualistiska människor som inte ser sig själva som New Age/nyandlig hur kan detta komma sig då dessa begrepp är så breda och då det inte finns någon klar defination av det, inte i det akademiska världen iallafall.

  Detsamma gäller just ordet Religion också, detta begrepp vad det betyder går att diskutera länge.

  Men ur definationen att Religion ger mening med livet, trygghet, principer att följa, samt tron på det “absoluta”, social betydelsefullhet för andra människor, så tycker jag att enligt min mening att spiritualistiska människor hamnar under att kunna nämnas som religiösa.

   

  Mvh 🙂

   

  #5835
  Profile photo ofJane Lyzell
  Jane Lyzell
  Moderator

  Det beror på vad man menar med religiösa – Jag anser mig inte religiös men är spiritualist , det är en filosofie att leva efter i sin vardag- de 7 grundprinciperna. Är det någon Religion så är det Andens religion. vi ber till anden som Indianerna de ber till sina förfäder och den stora anden . Tror parallellen ska dras mer där en i kristna sammanhang. för spiritualismen.

  Spiritister (Alan Cardec anhängare) däremot är mer religiösa i kristen bemärkelse. Och ber till höga mästare etc…

  Med det sagt så vist finns det kristna spiritualister också och förr var det mer vanligt än nu. I spiritualismen kan du ha vilken egen tro du vill och vara spiritualist (tron på anden och andens överlevnad)

  Spiritualismen är den ända “tron” som försöker ge bevis på själens överlevnad(i seanser)

  I England där Spiritualismen fått mer fäste finns spiritualistiska kyrkor i varje kvarter här i Sverige blev det föreningar som fick inträde – tyvärr håller våra gamla fina spiritualistiska föreningar dö ut och det blir sk andliga föreningar i stället – pg av att eldsjälarna är gamla och dör ut och de nya styrelsemedlemmarna i föreningarna inte har tillräckligt med kunskap om spiritualismen och dess filosofie – de gör lite som de tycker….. 🙁 Man behöver studera spiritualismen i föreningarna vilket det inte görs idag, tyvärr.

  Har du läst Sveriges spiritualistiska historia om inte gör det ; https://www.lyztran.com/wp-content/uploads/2018/04/sv._moderna_spiritualistiska_historia.pdf

   

  #5836
  Profile photo ofJane Lyzell
  Jane Lyzell
  Moderator

  pst den akademiska världen och den reella är ibland milsvida ifrån varandra

  Nyandliga är ett begrepp som just akademiska världen hittat på 🙁

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.