Qigongens inträde i mitt liv…

Hem Forum Hälsa Qigong Qigongens inträde i mitt liv…

Etiketter: , ,

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #826
  Anonym
  Inaktiv

  qigong med yin och yangHej alla,

  Tänkte börja mitt första foruminlägg med mitt eget specialområde, nämligen Qigong.
  Jag har utövat denna metod sedan jag gick den första kursen -99 och det som fascinerade mig mest var dess speciella rytm och typ av rörelseaktivitet, samt det faktum att man fick ta del av en teknik och ett system som verkligen aktivt hjälpte mot allt för att förbättra hälsan, både fysiskt, mentalt och själsligt.

  Många går till olika terapeuter, läkare, massörer mm för att erhålla hjälp och stöd för sina problem, men tyvärr är det få av dem som aktivt arbetar med att ge ut hälsobefrämjande övningar till sina klienter. Det var just detta som intresserade mig, att få ta ett eget ansvar för min egen kropp och hälsa, utan att förlita mig helt på någon annans hjälp.

  Den stora och absoluta fördelen i detta, ligger i, att det man kan åstadkomma själv för att få mer energi och bättre hälsa är också det som är mest effektivt. Hos våra ”hjälpare” – terapeuter, läkare mm kan vi få hjälp, men jag vågar påstå att utan egen insats så kan vi inte bli botade.

  Tyvärr har vi vant oss allt för mycket med att samhället ska ta hand om oss och bota våra sjukdomar. Men tänk efter… samhället… vilka är det.. .jo, vi..du och jag. Det är vi som har makten över våra liv och tillsammans med hjälp och stöd, finns det metoder som kan få oss att må mycket bättre. Om vi är beredda på att delta själva.

  Jag tänkte ge en teoretisk introduktion i vad qigong är och var det kommer från och också lägga upp exempel på övningar man kan göra, för att ni ska få se mer.

  Men först skulle det vara intressant att höra era reflektioner… vad har ni för erfarenheter inom området? Några direkta frågor som ni kommer på så här direkt?

  Tveka inte att återkomma med ditt inlägg!

  Hälsningar Joel Strandberg

  #2662
  Profile photo ofLenaGustafssonLenanda
  Medlem

  Joel! Jag håller med dig helt och fullt att utan egen möjlighet att vara delaktig i arbetet med att läka sig själv kommer man inte långt. I största allmänhet så blir resultatet när man överlämnar ett problem man har att lösa på någon annan inget. Först när man kan mötas ( jag själv och min utmaning/problem) och experten/coachen/inspiratören kan något hända. Det är viktigt att både den som söker hjälp och den som blir uppsökt välkomnar varandra, att se att båda parter har något att ge/lära av den andre, att det liksom blir en dans där båda deltar. När jag läser vad du skrivit om Qigongen blir jag jättenyfiken! Hur hittade du den? Utövar du fortfarande qigong? För många år sen testade jag på detta lite tillsammans med en vän. Jag var då inte mogen att ta emot eller uppskatta qigongen. Nu där emot känns det nyfiket, som sagt! Berätta gärna mer!

  #2664
  Anonym
  Inaktiv

  Tack för ditt svar Lenanda!

  Intressant reflektion angående hur vi kan hantera problem i våra möten med varandra. Det är just det, att tillsammans hjälpas åt och samtidigt ta ansvar för det vi bär på.

  Jag fann qigong först genom en utbildning jag gick med olika terapiformer någonstans kring 1999/ 2000. Det ledde mig då vidare till Tse Qigong Centre i England samt Stefan & Barbro Eekenulv, som under många år arrangerade Michael Tse i Göteborg. Jag studerade både för Michael Tse och Stefan och fick bland annat möjlighet att lära mig en del av Vildgåsens Qigong.

  Jag utövar det fortfarande och det är en del av mitt liv och ett verktyg för att kunna förebygga sjukdomar och stärka kroppens energi.

  Huruvida man är mottaglig eller inte kan ha fler orsaker. men jag brukar säga att först och främst så ska man kunna få en introduktion av någon som kan berätta lite bakgrund om både sig själv och qigongens historia samt teori. Qigong är både filosofi, teoretiska och praktiska kunskaper som har en historia så långt som 4 kanske 5 tusen år.

  Jag har gjort en liten introduktion på våra medlemssidor här https://www.lyztran.com/medlemssidor/ovningar/

  // Joel

  #2694
  Profile photo ofLenaGustafssonLenanda
  Medlem

  Jaha! då är det bara att börja öva då! 🙂 det syns att du gjort detta mycket… Tack för intro!

  #8022
  Helen Eriksson
  Deltagare

  Jag har gjort Qigongen varje dag sen jag kom hem men kommer inte ihåg hur det var vi fick lära oss märker jag. Finns det någonstans på Lyztran en video med alla olika rörelser eller en beskrivning att ta del av?

  Undrar Helle 🙂

  #8024
  Profile photo ofJane LyzellJane Lyzell
  Moderator

  Helle – jag filmade ju under vår sommarvecka – ska se vad vi kan göra- 🙂

  //Jane

  #8027
  Profile photo ofLyztranLyztran
  Keymaster

  Några av rörelserna vi gjorde under veckan finns som videoinslag i senast numret av E-tidningen. Är man Plus medlem så kan man se dem där.

  Mvh Joel

  #8028
  Helen Eriksson
  Deltagare

  Tack Joel! Vilken tur att jag är medlem då! 🙂

  #8029
  Helen Eriksson
  Deltagare

  Toppen Jane! Jag kikar på filmen som Joel tipsade om så länge. Tänker att det är bra om rörelserna blir rätt. 😀

   

  #11389
  Helen Eriksson
  Deltagare

  Hej Joel

  Jag tränar vidare på Qigongen här hemma. Det är skönt att vara igång igen. Jag funderar på en rörelse som vi gjorde som var ny för mig. Det var en rörelse där man “rullade en deg till en boll” mellan händerna för att beskriva det bildligt.  Vad hette den rörelsen?

  Kram Helle

  #11400
  Joel Strandberg
  Deltagare

  Hmm… är inte riktigt med på vilken övning du menar faktiskt. Var det under den senaste helgen (Andlig & Personlig Utv.) som vi gjorde den?

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.