​Att leda och att låta sig ledas

Ledare för vår andliga utvecklingVad kännetecknar en bra lärare och en bra elev?

Vi märker, eller har egentligen under många år, tydligt märkt av, hur många märkligt nog väljer snabba lösningar på andlig törst av utveckling och kunskap.

Det är tyvärr sorgligt, då vi med ett andligt utvecklande “intresse” kanske hellre och oftare, borde stanna upp och reflektera och fundera lite över våra val och ständiga behov av snabba upplevelser. I motvikt till hur samhället allt mer ser ut, menar jag.

Andlig och personlig utveckling, vare sig det är inom spiritualism eller annan livsfilosofi, har en egen personlig “takt”, som behöver ta den “tid” som det behövs och det är helt naturligt.

Den absolut bästa metoden för inlärning har alltid varit (och kommer troligtvis alltid att vara) grundläggande repetition, där man behöver mogna sig fram till ny kunskap.

Att utvecklas andligt och medialt är som att lära sig spela ett instrument.
Det tar tid helt enkelt och kräver övning och engagemang. Vem kan ta ett ackord på en gitarr första gången med fin klang som resultat? Vem kan obehindrat blåsa i flöjten och ut kommer vackra melodier, utan att först ha övat intensivt under en period?

Ni förstår säkert vart jag vill komma.

Men eftersom de ämnen vi berör, så som mediumskap, healing mm, är högst subjektiva, så stöter vi här på lite problem, tycker jag.

Alltså, vi har svårt att direkt mäta upplevelser och resultat från att tex försöka ta kontakt med andevärlden och ge ett budskap under en workshop, kurs eller vad det nu kan vara.
Din lärare kan bara vägleda dig, men inte med ett mätbart instrument visa dig hur det är.

Alltså blir risken alltför ofta att, mycket av det som kommer fram under kurser, workshops, seanser och andra tillfällen, inte filtreras alls, utan “godkänns” som en häftig grej och många tycker att man har fått en härlig upplevelse.

Jag vill inte ta bort dessa upplevelser från människor, men, jag vill gärna att man tar ett eget personligt ansvar i det här. Både som lärare, medium, healer, elev eller vad det nu kan vara.

Vad som annars kommer att hända är att ingen kommer att filtrera någonting och allt kan framställas utan krav på kvalitet.

Vad säger läraren till fioleleven om skalan inte låter korrekt? Jo, läraren korrigerar, vägleder och visar hur skalan ska spelas för att låta fint. Sedan, när eleven lärt sig skalan obehindrat, så kan eleven sätta sin egen personlig prägel på sitt sätt att spela.

Men detta kräver tålamod och tyvärr ser vi idag att man ofta inte vill lägga ner tid på sådana saker som tålamod och energikrävande övning.

Särskilt i vår så kallade andliga värld så förlitar man sig ofta på att ett tex medium helt enkelt är väldigt begåvad med gåvor som är medfödda och redan klara att framföras och läras ut.

Medfödda gåvor behöver på det ena eller andra sättet förvaltas, alltså utvecklas och förfinas. Ni har väl hört talas om oslipade diamanter.

Men det behövs bra lärare för att vägleda till god utveckling. En bra lärare är sällan den som alltid ger dig medstrykningar och “positiva” ord. Det är snarare den läraren som ser som sin uppgift att tala om för eleven vad den behöver tänka på, träna på och ändra på för att göra bättre och för att utvecklas.

Detta är, i min mening, en ärlig utlärningsmetod, men tyvärr misstolkas det ofta som att läraren har något emot eleven etc.

Naturligtvis så ska utlärande vara i uppmuntrande form med positiv attityd, men utan rädsla för att påpeka de saker som är direkt fel.

Nåväl, det var lite reflektioner över ett kanske obekvämt ämne, vad vet jag.

Hos oss på Lyztran så försöker vi arbeta utefter att ge konstruktiv kritik i vår utlärning, fast jag egentligen hellre skulle vilja använda ett annat uttryck, tex konstruktiv vägledning:)

Alla är välkomna att ha sina egna upplevelser, då vi upplever saker olika med våra egna sinnen (subjektivitet som vi var inne på förut), men vi kommer alltid att arbeta utefter att vägleda våra kursdeltagare konstruktivt.

Återkom gärna med kommentarer på ämnet här i bloggen, eller om du hellre vill ta kontakt med oss enskilt via email så går det naturligtvis också bra.

Har ni några frågor och funderingar så skicka bara ett mejl så ska vi försöka hjälpa till på bästa sätt.

Vänligen Joel

PS! Du känner väl till att du kan bli medlem gratis på vår medlemsportal och ta del av vägledande material från oss! Det finns inspelade övningar, artiklar, inspelningar från transsessioner mm.
Helt Gratis! 
Läs mer här>>

4 tankar om “​Att leda och att låta sig ledas

 1. Petra säger:

  Mycket kloka ord. Har gått en healingkurs för Jane och upplevde den mycket seriös, med hänsyn och omtanke om både oss elever och de vi eventuellt kommer att ge healing till, genom att vara en klar och bra kanal för healingkraften. Är så tacksam att jag gick denna kursen ! Kan varmt rekommendera Er. Kram Petra.

  • Joel Strandberg säger:

   Tack för ditt svar och för att du delade med dig av din feedback. Särskilt eftersom det är just de saker du tar upp, som vi försöker lägga vikt på och förmedla till våra deltagare.

   Mvh Joel

 2. Lotta Aronsson säger:

  “Råkade”få upp den här texten just den här morgonen när kontakten med min andliga ledare inte var lika “klar” som den brukar vara!! Tanken kommer direkt, vad gör jag för fel???Tålamod,övning inte snabba lösningar!!! Tack för svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.