​Sörjande och Andliga Tecken

Ljus från andevärldenJag ser många sörjande fråga inne på facebook och andra platser om sina nära och kära i nästa värld, “andevärlden” och som medium skulle jag vilja säga så här:

De mår alla bra på den sidan livet, så ni behöver inte oroa er. Alla de andar jag har talat med under alla år säger alla detsamma, de mår fantastiskt:)
Men, de kan oroa sig över dem som lämnats kvar, för de sörjer den som dött i efterlevandes ögon. Istället tycker de att ni borde glädjas med dem i deras nya liv och existens och deras önskan är att ni fortsätter leva era liv fullt ut i vetskap om att de har det bra och att ni en dag ses igen.

Det är inte meningen att den sörjande ska sluta leva sitt liv- bara för någon har tillfälligt separerats ifrån dem till ande världen. Då blir det ni som är döda.
De säger också att när ni tänker på dem och saknar dem är de de som är där och får er att tänka på dem. De ser Er,  men ni ser inte dem, anden. Ni kan ofta känna dem så  börja fråga dem när ni känner dem hos er hur deras liv nu ser ut nu och var sen vaksam på dina egna tankar, för det är i dem som de kan förmedla sig till er, eller i era drömmar:)

Här följer några andliga tecken på att dina nära och kära i andens värld är dig nära.

Vanliga tecke

 • Varsel om den döendes övergång
 • En känsla av närvaro och kärlek i hjärta – särskilt vid stark sorg
 • Tankar om den döda – minnen – särskilt roliga och kärleksfulla
 • Drömmar om den döde, som egentligen är verkliga möten
 •  Fåglar och fjärilar påkallar din uppmärksamhet och ger budskap om den dödes  överlevnad själsligen.
 • Andra djur kommer med känslan av den döde
 •  Älsklingsblommor och musik den döde hade i livet  tycks dyka upp ofta
 • Du tycker dig se den döde eller hör, men tror du inbillar dig
 • Temperatur växlingar och vinddrag
 • Oförklarliga knackningar i väggar och tak (påverkan ifrån andens vibration)
 • Husdjur reagerar som när den döde var i livet och de kom hem
 • Barn, särskilt små, ser dem och pratar med dem
 • Oförklarliga händelser då du besöker viloplatsen för den döde
 • Känslan av den döde ligger i sängen eller sitter och klappar dig på kinden
 • Din egen känsla av att det du upplever är ett tecken från den döde
 • Klockor som stannar eller börjar slå
 • Konstiga störningar i telefon – det kommer in deras röst och namn eller annat kan         höras. Ibland låter det som långdistans samtal eller som  “Kalle Anka” prat.
 • Elektriska störningar i el:  lampor- tv- radio – datorer  etc.
 • Batterier drar ur ovanligt snabbt
 • Känsla av närvaro vid bemärkelsedagar eller högtider
 • Du känner deras doft eller favorit parfym
 • Du hör svaga visslingar eller viskningar

Mer ovanliga tecken…
som skapas av ett stort behov av anden att väcka den levande ur att ha fastnat i sorgen och inte lever sitt liv. Eller att den efter- levande eller någon i deras familj är på väg in i ett destruktivt beteende (kan också vara att anden själv behöver be om ursäkt för sitt jordiska beteende för att kunna försonas med det den åstadkommit sin efterlevande familj). Det sistnämnda i parantes mer ovanligt.

 • Fysiska fenomen – starka knackningar i golv och tak
 • Anden visar sig mer tydligt
 • Det rumstreras om lite här och där i hemmen – saker försvinner
 • Dörrklockor ringer eller knackningar på ytterdörren
 • Klockor och el slår lite som det vill och  ofta
 • Kraftiga temperatur- skillnader
 • Oroskänsla (kommer från den döde, då den har oro om sin levande familj)
 • Du hör den döde tydligare
 • Du har starkare vivida drömmar, kan ibland vara  mardrömmar (din egen eller andens oro)
 • Du har känslor om att den döde vill nå dig
 • Mer intensiva kontakter via telefon/datorer/svarare
 • Sängar och möbler som flyttas eller skakas
 • Skåpsluckor och dörrar eller lådor öppnas oförklarligt

Mina tips till dig som just börjat sörja din när och kär; ta till dig de andliga tecken som du anser komma ifrån dem. Är det tecken för dig,  så lita på att det är det!
Din när och kär vill få dig förstå att döden inte separerar er och att de lever vidare andligen. Ju längre tiden lider i din sorgeprocess desto mer glädje ger du den du sörjer, med att fortsätta leva ditt liv.

Låt din sorg få ha sin gång. Man säger 1-2 år är rimligt tid men det är naturligtvis individuellt. Är din sorg övermäktig, kontakta då i första hand en sorgterapeut innan du kontaktar ett medium. Du bör ha gått igenom din sorg minst 1 år innan också för att låta din vän i andevärlden acklimatisera sig i sin nya existens och också få tiden att lära sig kontakta jordeplanet igenom ett arbetanden medium. Ja, de behöver lära sig. Det är inte så enkelt som många tror för anden att kunna det, de behöver träning.

**Det beror också på personen som dött och dess andliga status och kunskap och hur mycket den förstod om livet efter detta. En ande som visste i livet att det finns en fortsättning , har lättare att ta sig tillbaks igenom ett medium, medans en ande som inte tror på livet efter detta , där kan det ta längre tid att förstå. För min egen far, som var ateist, tog det 10 år innan han kunde förmedla sig via ett medium. En människa med stor kunskap om livet efter döden kan förmedla sig så nära som några timmar efter sin död (oftast medium själva i livet) . Obs! Detta stycke handlar om att förmedla sig igenom ”medium”. Ni kommer naturligtvis känna dem och deras närvaro själva efter att de gått över. **

Förlita dig inte på råd eller avläsningar av din döde i olika grupper och forum från någon du inte vet har säker medial eller mediumistisk kontakt. Många okunniga eller klumpiga råd  kan skapa och ge dig mer sorg. Sorgehantering borde inte hanteras där. Men det är alltid dina egna val.

När sorgen lagt sig och vardagen satt in, så kommer dina nära och kära på besök andligen i lite mer normala besök, ungefär som då de fanns i livet . Men de finns alltid där för dig om du behöver dem  och glöm inte; ni ses ju igen någon gång i framtiden:)

Hoppas denna skrift hjälper er sörjande

Vänligen Jane Lyzell ©

47 tankar om “​Sörjande och Andliga Tecken

 1. Lennart säger:

  Hej Jane!
  Man hör inte talas om den glädje det måste vara när man umgås med varandra i andevärlden. Hur ser Du på det?

 2. Jannat Riaz säger:

  Hej. Jag heter Jannat Riaz & min Älskade son gick bort. Det är drygt 6 år sedan nu. Det var så traumatiskt , svårt att hantera som ni säkert kan förstå.

  Igår jag jag in på eran sida & idag läste jag om det ni skrev. Har alltid trott på att vi möter våra nära & kära när vår tid är kommen.
  Den här artikeln ni skrivit är det bästa jag har läst i hela mitt liv <3

  Hade önskat att jag gjorde det långt tidigare. Jag kan inte med ord beskriva hur jag kände när jag läste den. Den kommer att hjälpa mej
  otroligt mycket och många andra som läser den.

  Tack så mycket <3 . Det kommer totalt att ändra mitt Liv <3

  Mvh

  Jannat Riaz

 3. Liisa Hidfalk säger:

  Undra lite över två människor som gick bort tidigt i livet och för många år sedan.
  Önskar kunna komma i kontakt med dem.
  Saknar dem här hos mig?.
  Kram?
  Ta bort

 4. Annette Pettersson säger:

  Hej Jane.

  Min pappa gick över för fem år sedan och sorgen gjorde fysiskt ont.
  Redan första kvällen då jag sov hos min mamma kände jag av hans närvaro. Vi låg och pratade och grät då jag plötsligt börjar känna ett vandrande pirrande i hårbotten som rör sig kors och tvärs i håret, ner över pannan och ögonbrynen. Upplevde samma fenomen resterande kvällar då vi lagt oss.

  Din artikel är en underbar bekräftelse på allt jag upplevt sedan dess i form av tecken.
  Jag har alltid varit övertygad om att vi återförenas med våra nära och kära när den stunden kommer.
  Jag vill tacka dig från djupet av mitt hjärta för ditt budskap.

  Varma kramar.

  • Aurora säger:

   Hej Jane!
   Jag ser alltid ett speciellt fågel 🦅 oftast när jag kör bil. Har förlora min mamma, mormor och för en månad sen min far med . Men det fågeln har hängt med ett tag minst ett halvt år . Skulle vilja veta vem det är och vad vill den säga mig. Kan även berätta att i år har hänt massor med saker runtomkring mig.

   • Profile photo ofJane Lyzell
    Jane Lyzell säger:

    Hej Aurora
    Tror du ska se din fågel som en skyddsängel som är med när du kör bil – troligen ditsänd som ett levande tecken från den andliga svären igenom fågeln.

    så du behöver nog det just nu då det händer så mycket runt dig

    Vänligen Jane Lyzell

 5. mariann säger:

  jag är så ledsen o sörjer mamma att jag håller på bryta ihop
  jag önskar så mycket tröst från henne , jag ropar och gråter i förtvivlan, fast jag vet att hon är med de andra som hon älskar
  på andra sidan ,
  det är inte många som orkar lyssna på min sorg , det kan jag kanske förstå.
  visst hade mamma uppnått ganska hög ålder men det är tyvärr ingen tröst.
  hon var mitt allt

  • Profile photo ofJane Lyzell
   Jane Lyzell säger:

   Hej Marina
   Beklagar din stora förlust och sorg av din Mamma att mista sina föräldrar är svårt även om de har levt färdigt sina liv här.
   Människor i din omgivning är troligen rädda för döden och vill inte eller vet inte hur de ska trösta , då de själva har svårt hantera sorg – Man talar aldrig om döden, den finns liksom lite i periferin i människors liv. Den bästa hjälpen vid sorg är ju att vänner lyssnar på din sorg eller bara finns där utan ord.

   Försök inte se din mamma som död utan att hon lever fortfarande fast i andens värld , hennes personlighet och ande finns där och med den kärlek ni har emellan varandra så ska du se du snart börjar se tecknen ifrån henne. Och då är det viktigt du inte viftar bort dem som inbillning, för det är i dina tankar och hjärta hon kan förmedla sig till dig.

   Med tiden kommer smärtan och sorgen kännas mindre(vet det låter som en klyssa men det är sant ) och det bästa du kan göra är ju att söka svar på själens överlevnad så du vet att livet fortsätter efter det vi kallar döden, så du själv förstår att vi aldrig mister någon vi håller kär.Låt din sorg ha sin gång och tag en dag i taget
   Kram Jane

   • mariann säger:

    tack snälla jane för att du svarade , det var trösterikt
    Tack än en gång , jag tar till mig dina råd

    mvh mariann

 6. Profile photo ofThora2000
  Lennart Chrunak säger:

  Har läst mycket av karmelitbrodern Wilfrid Stinisen. Han nämner.”Att egentligen har vi bättre kontakt med våra kära avlivna släktingar än vi hade när de levde på jorden.”

 7. Camilla Andersson säger:

  Det kändes bra att läsa detta men eftersom jag inte fått tecken som jag kan lita på är jag inte övertygad. Jag vill bli övertygad då sorgen är så stark.

  • Profile photo ofJane Lyzell
   Jane Lyzell säger:

   Camilla – vad bra du känner att artikeln hjälper dig – ibland när sorgen är ny och stark söker man så febrilt att man missar de mest uppenbara tecken och tar dem som inbillning – låt din sorg ha sin gång och lita till att tecknen kommer – beklagar din förlust – kram Jane

 8. Camilla Andersson säger:

  Tack för info. Jag är inte övertygad men vill bli det. Få bevis som är glasklara för att jag inte ska tvivla. Jag är också rädd för att bli rädd! Konstigt va? Sorgen är mkt tung att bära.

  • Profile photo ofJane Lyzell
   Jane Lyzell säger:

   Hej igen Camilla
   Hoppas du får dina glasklara bevis och kanske din egen rädsla hindrar dig från att se dem – inte vill våra nära skrämmas 😉
   Lär dig mer om det andliga så du kan släppa din rädsla för det – det är ju vår nästa boning – alla kommer dit – //Jane

 9. Annika säger:

  Så fint… det hjälper mig mycket.. min mamma gick bort för tre veckor sedan.. för en vecka sedan kom där fram en skata till mig.. tittade på mig o hoppade upp i mitt knä!!!!!! Vill tro att det var min mamma på något vis…

 10. Katarina Nikas säger:

  Hej Jane
  Jag har någon som flyttar på saker hemma hos mig.
  Kommer jag någonsin få veta vem det är?
  Jag känner mig inte rädd, men mina barnbarn tycker det är obehagligt.
  Tacksam för svar?

 11. Anna säger:

  Hej
  Hittade en död fågel på balkongen.
  Låg i en julgransfot med vatten i under ett bord. Var en liten grå fårgek.
  Vad betyder detta? Är det något andligt täcken?
  Mvh Anna

 12. Profile photo ofJane Lyzell
  Jane Lyzell säger:

  Hej Anna
  Tyvärr så dör ju våra fåglar ändå utan att det är något tecken som i ditt fall – men inte kul finna de små liven på balkongen , tyvärr är det ju så vi bygger hus i deras flygvägar och då kan sånt hända. //Jane

 13. Lise-Lotte Gunnarsson säger:

  Hej Janet. Jag har förstått att mina släktingar försöker nå mig via min öra och pillat på mitt hår och ansikte. Men jag är hörselskadad men har inte hörapparat på mig men ändå hör jag deras röster och fåglar nyligen. Men dom förstår inte att jag inte kan kommunicera med dom. Jag känner kall luft och lukt ganska ofta. Vad ska jag göra? Kram Lise-Lotte

 14. Profile photo ofJane Lyzell
  Jane Lyzell säger:

  Hej annlouise
  Vad tror du själv att det betyder ?
  Våren är ju en tid då många fåglar , ungar dör vid sin första flygtur
  Skulle kunna betyda att livet är skört och att man ska se sig för i livet.

  Skulle också kunna vara en påminnelse om att livet fortsätter på andra sidan och att du inte ska sörja den fysiska döden- den lilla fågeln lever ju i paradiset andevärlden liksom dem du sörjer .Se dem i sin nya existens , andens sanna jag //Jane

 15. Linda säger:

  Hej Jane,

  Min pappa gick bort för 10 månader sen i sitt hem. Min mamma hittade honom på golvet. Just nu håller vi på och säljer huset, vårt barndomshem där han dog. Idag hade de nya köparna besiktning på huset och precis på samma plats där mamma hittade min pappa död för 10 månader sen låg den idag en död fågel. Kan detta vara en hälsning från pappa eller är det bara en slump? Kan tillägga att ingen bor i huset så dörrar står sällan öppna. Hälsningar Linda

 16. karin säger:

  Hej Jane,

  Jag drömmer om att någon ringer dörrklockan mitt i natten. Inatt var det igen SÅ SÅ skarpt. Fråga min partner man hörde inget?
  Kan du hjälpa mig tolka dessa drömmar? skulle vilja ha hjälp och förstå..

 17. Caroline säger:

  Hej Jane.

  Min mormor som jag stog mycket nära gick bort hastigt för en vecka sedan. Vill så gärna få tecken. I dag när jag somnade på soffan drömde jag att någon gick emot mig. Obehaglig känsla i drömmen. Vaknade snabbt med ett ryck precis när personen stod vid mig i drömmen. Vad betyder det och varför kändes det obehagligt?

 18. Profile photo ofJane Lyzell
  Jane Lyzell säger:

  Hej Carolin
  Beklagar din förlust av din mormor
  Problemet med drömmar är just man mixar ihop saker – det troliga var att det var din mormor som kom i drömmen sen tog dina egna rädslor över för det okända och andevärlden.
  Vilket betyder du måste jobba med dina rädslor för just andar 🙂
  De kommer alltid i kärlek <3

  Vänligen Jane

 19. Josephine säger:

  Hej Jane mitt namn är Josephine för 10 år sedan så dog min morbror och jag sover väldigt oroligt vissa nätter och känner någon som smeker min kind eller går på mitt golv vad betyder det ibland hör jag knackningar på dörrar eller bord vad betyder det mvh Josephine

  • Profile photo ofJane Lyzell
   Jane Lyzell säger:

   Hej Josephine
   Det är ju uppenbarligen någon som bryr sig om dig och var det så att din morbror gjorde det så är det troligen han. Knackningarna kan vara energin av anden (de vibbrerar på en mycket högre nivå en oss) eller så vill din morbror kommunicera med dig på det sättet (Vanligt förr i tiden i spiritualismen) prova och fråga nästa gång – bestäm t ex att ett knack betyder ja och två nej – för använda man också hela alfabetet för att få svar – då får man räkna knackningarna och jämföra med alfabetet. 🙂

   Du behöver inte vara orolig ingenting kommer när dig som inte är av kärlek – Lycka till Jane

 20. Josephine Andersson säger:

  Hej Jane mitt namn är Josephine för 10 år sedan så gick min morbror och jag sover väldigt oroligt vissa nätter och känner att någon som smeker min kind eller går över mitt golv vad betyder det ibland hör jag knackningar på dörrar eller bord vad betyder det mvh Josephine

 21. Caroline säger:

  Hej! Jag förlorade min mormor för 3 månader sedan. Vi Stog varandra mkt nära. Vid lucia då vi satte upp granen, satt jag ensam o ledsen och vek tvätt i soffan. Blev rädd då plötsligt en bjällra med mitt namn på trillade ner på golvet.

  I går kväll pratade jag med min svärmor om hur besviken jag är att jag inte fått något mer tydligt tecken ännu. Min mormor o jag pratade ofta om att ge varandra tecken om det skulle hända någon av oss nånting. I natt vaknade jag av att bjällran trillade ner på golvet igen. Fick en känsla av att kanske är det mormor som vill mig något. Så kände att jag var tvungen att gå upp att kolla till min son, som hon älskade högt. Då låg han på magen, sovandes, med hela huvudet utanför sängen, och höll på att glida ner på golvet.. såg otäckt ut.

  Var det min mormor som kom? Är ledsen o saknar henne så..

  • Profile photo ofJane Lyzell
   Jane Lyzell säger:

   Hej Caroline
   Beklagar din förlust av din Mormor <3
   Er kärlek emellan gör att hon nu kan komma och ge dig de bevis du behöver - självklart var det hon som är dig nära och skapat det med bjällran - det kommer säker fler tecken för ni har starka band er emellan 🙂

 22. Profile photo ofSusanne
  Susanne Ekwall säger:

  Hej
  Att sörja är ett tungt uppdrag som vi alla får ta del av vid något tillfälle, det kan även vara tungt att förlora sitt husdjur.
  Tyvärr så talas det alldeles för lite om just döden i vårt land, vi har svårt för att ta in den känslan fast vi alla vet att den kommer.
  Men det finns möjligheter runt omkring oss som är så tydliga på att våra nära o kära är med oss fast i en annan form – den andliga formen.

  Vi får Tecken – överallt finns tecken, om vi bara har ett öppet sinne för att ta emot.
  I din sorg kan du önska dig ett tecken från dina nära o kära, det kan vara i stort sett vad som helst t.ex ett djur som en katt, hund ja t.o.m en elefant faktiskt, det behöver inte vara en riktig fysisk elefant den kan finnas i tidningen eller på ett kuddfodral m.m

  Ibland vill jag ha just den där kontakten med mina nära o kära då brukar jag önska mig det som kommer till mig, denna gången så blev det en slända – jag sände iväg min önskan, det gick några dagar så plötsligt när jag är som mest ovetande om min önskan dvs jag går inte omkring o letar efter sländor.

  När jag ska gå ut på kvällspromenaden med min hund så öppnar jag ytterdörren går typ tre steg, det är mörkt ute, då ser jag något i ögonvrån som gör mig uppmärksam, just där o då kommer en stor ja jag menar en stor slända säkert en o halv decimeter stor (lång) flygandes emot mig, jag stannar upp eller jag står helt orörlig o bara ser på den, sländan stannar upp straxt framför mig o bara hovrar en stund som jag själv tyckte kändes det just då som en evighet i den enorma känsla av villkorslös kärlek som gavs till mig just då i det ögonblicket.
  Efter en stund flög den iväg in i mörka natten – den kom på natten o vad jag vet heter det dagsländor.
  För mig var detta ett så tydligt tecken från min kära som hörde mig o gav mig just den sländan som jag önskat.
  Det här är en stor tröst i sitt sorgearbete o ett bevis på att livet fortsätter fast i en annan form – våra nära o kära finns runt omkring oss o hör oss när vi ber om hjälp.
  Känslan som kommer tillsammans med tecknet blir helt rätt i samma sekund du får ditt tecken, var rädd om den känslan för det är din känsla o den är så rätt o till dig så du kan gå vidare med en stor tröst från din nära o kära.
  Kram till er alla Susanne

 23. Carin Carmhagen säger:

  Hej Jane,
  Jag undrar om den fina texten som du skrivit om sörjande och den andliga världen även gäller våra husdjur som gått bort? Mvh Carin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.