Andligt och Medialt i Sociala Medier

Jag har sedan en tid tillbaka funderat mycket på just vad rubriken säger och särskilt då när det gäller Facebook och alla de grupper och gilla sidor som figurerar där. Det blir mer och mer långt ifrån andliga grupper och mer och mer försäljning av tjänster.

Inget fel i det kan man tycka när det är ärliga människor som ger ut sin gåvor och tjänster, men tyvärr så drar det också till sig bedragarna dit och människor blir lurade. Det märker man på att fler och fler känner sig lurade i dessa grupper, vilket är baksidan på myntet.

Många andliga sökare vill ha någon som läser av deras foton av dem själva eller foton på någon på andra sidan. De söker vägledning och information från sina döda i dessa grupper och det kan verkligen slå fel fast, även om det också kan bli rätt ibland. Men jag måste hålla med vad Colin Fry alltid sa; ”Sådant hör inte hemma på Facebook”.

Det är oändligt många andliga grupper och man blir ditlagd ofrivilligt. Vet inte hur många grupper jag helt plötsligt ser mig vara med i och med det vill jag säga att även om ni ser mig eller något annat känt medium i dessa grupper så betyder inte det att vi stödjer dessa grupper.

Det verkar vara en tävlan om att ha flest antal medlemmar och de lockar in på alla möjliga konstiga sätt, vilket är jättesynd och det blir så opersonligt. Det senaste jag sett är att de lägger upp tarotkort eller liknande i olika grupper och så ska det väljas ett kort och sen ska svaret komma kl 18.00.

Jodå, men bara om man går med i gruppen som den personen som lagt in inlägget tillhör, man blir alltså tvingad in i grupper för att se svaret. Det finns fler varianter.Jag skrapar nu bara lite på ytan – men tycker det är så synd att det slagit så fel och jag själv tappar mer och mer lusten att vara i dessa grupper. Jag tänker; ”…det skulle ju kunna vara så bra.”

Jag håller mig mer och mer i mina egna grupper och nu då vi skapat vårt nya forum på vår hemsida känns det så bra i hjärtat. För här är vi nära varandra och kan lära känna varandra och alla går med av egen fri vilja. Det blir personligt och nära möten och jag är så glad det nu börjar rulla igång. Kom med du också med om du vill
Läs mer om medlemskapet/ forumet och registrera dig här>>

Jag tror att fler och fler känner som jag om de stora sociala medierna och går mer och mer tillbaks till forum och liknande, där man är nära.

Vad tycker du om detta? Jag tror många upplever som jag. Skriv gärna din egen erfarenhet om ämnet.

Vänligen Jane Lyzell

18 tankar om “Andligt och Medialt i Sociala Medier

 1. Yvonne Eriksson säger:

  Som vanligt har du slagit huvudet på spiken. Uppmärksamhetstörst och sensationslusta främjar inte andlig utveckling och mognad. Däremot tror jag, precis som du, att forum där man känner varandra ger en trygg plattform för den som vill söka vidare.
  Allt gott hälsar Yvonne

 2. Helena-Magdalena Ivekrans säger:

  Hej Jane!
  Tack för ett bra inlägg, tänk vad jag håller med dig. Det är många som vill ha en plats i solen och gör allt för att synas. Det är helt ok, men andligheten får inte urvattnas. Bra skrivet, tack, Ljus och kärlek, Helena-Magdalena

 3. Profile photo ofSusanne
  Susanne Ekwall säger:

  Jag kan bara hålla med dig Jane du har så rätt i ditt inlägg. Så många grupper som dyker upp o man blir lika förvånad att man själv är med i den gruppen?
  Det har blivit en hel djungel av konkurrens om Tarokort, vägledning, avläsning, försäljning……och många djupdykningar i olika kursinbjudningar som inte känns direkt seriösa tyvärr.
  Håller med Yvonne om att ett forum som Lyztran är en bra plattform att skapa nya trådar, lära känna varandra o dela vår kunskap för ökad förståelse med Andligheten i fokus.

  ??Susanne

 4. Thomas Karlsson säger:

  Hej och tack för dina tankar Jane.
  Som någon annan tidigare nämnt så har du helt rätt i dina reflektioner.
  Just dessa typer av sociala forum så som ex Facebook hostar personer ofta fram de mest ogenomtänkta meningarna
  i diverse sammanhang. Tror helt enkelt att personer som gör det inte själva reflekterar över hur de uttrycker sig, och även
  ibland på ett sådant vis så de tappar den moral som man behöver i en till en konversation.
  Det som kallas gränser och moral och så som vi beter oss i realtid en mot en suddas så tydligt ut, och det tycks som allt är tillåtet via nätet konstigt nog.
  Själv så blev jag så trött på allt oetiskt som florerade, samt att jag plockade bort helt mina Facebook sidor för drygt ett år sedan.
  Att ge personer goda råd och lösa personliga problem via sidor ser inte jag som någon lösning för de sökande. Det blir enligt mig så opersonliga möten.
  Själv är jag nog ännu så gammaldags i mina tankar, att jag föredrar personliga möten fysiskt och i realtid.
  Ta hand om dig, och dela gärna med dig mera av dina tankar och reflektioner.
  Med vänlig hälsning Thomas Karlsson

 5. Anonym säger:

  Hallo Jane!
  En liten hilsen fra Norge.
  Dette som du tar opp her er sikkert noe som er viktig. Vi holder med deg i at åndelig arbeide ikke er noe som man kan leke med, og at det nå tydeligvis er blitt en stor BUSINESS, hvilket vi misliker sterkt!

  Vennlig hilsen
  Else og Leif Bjarne Iversen
  Lier, Norge

  • Profile photo ofJane Lyzell
   Jane Lyzell säger:

   Hej så trevlig
   Höra ifrån er – tack för ert inlägg – hoppas allt är gott i Norge
   Ja det andliga är lite konstigt numera , materialismens klor// Vänligen Jane

 6. Jessica säger:

  Jag ogillar att bli till lagd i grupper utan att bli tillfrågad. Men i de jag har valt tycker jag om.
  De flesta är grupper som du beskriver andliga även om det finns de som ger erbjudande är det mesta i grund och botten gratis för ofta handlar det om att vi stöttar varandra. Men det finns ju alla sorter.

  Jag har själv utlottningar och dit har jag kommit eftersom jag inte längre kan erbjuda alla hjälp utan bara några. Gruppen jag har växte snabbt. Men det har hänt att jag erbjudit ett antal men gett alla i slutet i alla fall eftersom jag känt att de behövt det.

  Det händer också att jag låter andra lägga ut erbjudande eller sälja sina smycken. Men de handlar om folk jag känner till. Oftast vet jag att de har det knapert och det är mitt sätt att hjälpa. En del är dessutom inte helt ute ur den andliga garderoben och tvivlar på sig själv. De ger gratis emot att få feedback.

  Jag vill begränsa det och de får fråga först. Bland frågar jag om de vill göra det.

 7. Johanna säger:

  Tycker givetvis att det med bedragare är fruktansvärt, men måste säga att jag tycker det finns mycket fördelar också.
  Tex detta med bilder där ger det en ypperlig möjlighet för personer under utveckling att öva, men visst ska man säga då också att man inte är så rutinerad.

  • Profile photo ofJane Lyzell
   Jane Lyzell säger:

   Johanna – övnings sidor är ju bra men då ska det klart framgå att det är personer som övar och inte är färdiga medium eller mediala – så de som blir övade på förstår att ta informationen som kommer upp med en stor nypa salt //Jane

 8. Profile photo ofmiro1@telia.com
  Mia Maria Rosenqvist säger:

  Jag är bara i denna grupp just nu. Jag har varit med i andra grupper men det verkar som om man inte går in och kommenterar mm så blir man borttagen. Jag vet inte hur det fungerar. Min tid är så tajt så jag hinner inte bry mig så mycket. Den här gruppen är helt ok för mig. Tack. MM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.